Modele de lux

Archive

Bancuri cu soferi

Auto

Curiozitati auto

Navigation

Ce este acvaplanarea

Acvaplanarea este fenomenul de plutire al autovehiculului, ce se datoreaza desprinderii rotilor de sol si rularea acestora pe pelicula de apa ce se interpune intre asfalt si anvelopa. Acvaplanarea se petrece atunci cand canelurile anvelopei nu mai pot disloca suficientă apă de pe carosabil, acest lucru ducand la pierderea totală a aderenţei.

Acvaplanarea
Cauzele care duc la acvaplanare sunt:
  -  viteza de deplasare prea mare pe un carosabil ud;
  -  profilul anvelopelor si uzura acestora;
  -  grosimea stratului de apa;
  -  intensitatea precipitatiilor;



 

Cu cât creşte viteza de deplasare a autovehiculului cu atţt creşte şi forţa cu care se opune pelicula de apă din faţa roţilor. Odată cu creşterea vitezei autovehiculului creşte şi viteza aerului care circulă sub acesta, creând portanţă, ceea ce duce la tendinţa de ridicare (desprindere) a acestuia de la sol. Presiunea exercitată de pelicula de apă din faţa roţii,  uşurarea autovehiculului cu cateva zeci sau chiar sute de kilograme din cauza portanţei şi profilul a benzii de rulare duc la acvaplanare. 
Acordaţi o mare atenţie anvelopelor pe care le folosiţi pentru că starea de uzură a anvelopelor duc la aparitia acvaplanarii - profilul uzat sau neadecvat nu permite eliminarea rapida a apei de sub anvelopa.

Share

Post A Comment:

0 comments: