Navigation

Ieftinire a combustibilului auto in 2016

Combustibilul auto se va ieftini in 2016 in urma scaderii TVA-ului la 20%
Se pare ca anul 2016 vine cu vesti bune pentru soferi, pentru ca pretul combustibilului se va micsora ca urmare a scaderii TVA-ului incepand cu 1 ianuarie 2016. Taxa pe valoare adaugata va scadea de la 24%, cat este in prezent la 20% , iar acest lucru se va traduce printr-o scadere cu 15 bani pe litru la benzina si motorina.




Pretul carburantului a avut un trend descendent in ultima jumatate de an, ajugand la 4,69 pe litru de motorina si 4,93 pe litrul de benzina. Scaderea TVA-ului cu patru puncte procentuale va aduce o noua ieftinire. Se va ajunge astfel la un pret de 4,54 de lei in cazul unui litru de motorina si 4,77 de lei la litrul de benzina.
Costul combustibilului din Romania este influentat de mai multi factori, printre care cursul de schimb valutar, pentru ca barilul de petrol este comercializat in dolari, TVA-ul, acciza si taxa de drum, costurile logistice, cele de operare a retelei de distributie, cele financiare, precum si adaosul comercial.

 

Circa 60% din pretul de la pompa rezida in taxele impuse de autoritati, astfel ca singurele reduceri care se simt cu adevarat in buzunarul consumatorului nu sunt cele de la companiile care comercializeaza combustibilul, ci cele de la taxele incasate de stat. Asa se face ca romanii platesc la pompa un pret mai mare decat o fac locuitorii altor state europene.




Share

Post A Comment:

1 comments: