Iată in continuare câteva sfaturi care vă pot ajuta să nu aveți evenimente rutiere neplacute din cauza copiilor si mai ales să le protejeze celor mici sănătatea.
Instalați un scaun de copil
Aici nu există dubii pentru că noua legislație rutieră spune clar că scaunul pentru copii este obligatoriu. Conform noilor reglementări, copiii cu o înălţime de până la 135 de cm pot fi transportaţi în autovehicule doar dacă sunt fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii. De asemenea, copiii cu o înălţime de peste 135 de cm. pot fi transportaţi în autovehicule doar dacă poartă centuri de siguranţă pentru adulţi, reglate astfel încât să nu treacă peste zona gâtului sau feţei, sau dacă sunt fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii.
Scaunul trebuie montat opus sau la mijloc
Scaunele sau inălțătoarele de copil trebuie să fie in poziția opusă soferului, adică in partea din dreapta spate sau montate pe mijlocul banchetei. Asta dacă nu există un pasager pe scaunul din dreapta față. Iar motivul este unul simplu: copilul trebuie sa aibă contact vizual cu părintele în permanență, pentru a sta liniștit. Dacă scaunul de copil este fix în spatele soferului, acesta va monitoriza copilul doar în oglinda retrovizoare, dar copilul nu-i va putea vedea fața. Dacă scaunul este în lateral, copilul poate vedea fața părintelui iar acesta poate interacționa mai ușor când mașina este oprită. Scopul este linistirea copilului in trafic.
Mergeți cu ușile mașinii blocate
Un lucru care nu trebuie uitat niciodată: blocarea ușilor. Mai toate mașinile au sisteme de blocare a ușilor pe care e bine să le folosiți, astfel incât ușile să nu se mai poată deschide decat de la exterior. Motivul este lesne de ințeles: copilul, când e mai mare, adică de la 2-3 ani in sus, incepe sa fie curios și poate deschide ușa din mers, dacă trage de manerul potrivit. Dacă blocați portierele și geamurile, nu veți avea nicio surpriză neplacută.
Folosiți folie solară pe geamuri
Dacă aveți copil mic, si de regulă il luați cu voi cu mașina este obligatoriu să vă montați folie solară pe geamurile laterale, pentru că acestea blochează razele ultraviolete care pot face rău celor mici. Daca mergeți la drum lung și vreti sa evitați ca pielea sensibilă a copilului să fie arsă este obligatoriu să montați folie solară și să fiți atenti ca scaunul copilului să nu fie pus in soare direct. Informații despre noua lege cu privire la foliile auto le găsiti aici - reglementări folii solare 2015
Instalați in mașină un DVD Player
De un real folos pentru mersul la drum lung il reprezintă sistemele multimedia cu ecrane în tetiere sau care se pot monta pe tetiere și asta pentru că țin copilul ocupat. Este dovedit știintific că 80% din copii de până în 3 ani care urmăresc desene animate la bordul masinii adorm în primele 10 minute.
Folosirea centurii de siguranta
In momentul in care copilul creste si devine si neincapator pentru scaunele speciale, trebuie sa-l protejati iar acest lucru se face punandu-i centura de siguranta. Dupa varsta de 4-5 ani, copilul il vei pune pe bancheta din spate pe inaltatoare, iar ulterior direct pe bancheta, dar neaparat cu centura pusa.
Nu mai fumati in masina
Fumatul este un obicei nociv, care face mult rău sănătăti, iar dacă ați ales să vă nenorociti sănătatea voastră nu este obligatoriu să o maltratați și pe cea a copilului. Chiar dacă fumați cu geamul deschis, din cauza curenților formați, fumul se duce în spatele mașini fiind inhalat de copil. Acest lucru nu face decât rău sănătății acestuia. Așa că e mai bine să vă abțineți in timpul mersului, iar dacă nu puteți, faceți o pauză de 10 minute pentru a fuma și pentru a vă dezmorții oasele.
Folosirea aerului condiționat în timpul călătoriei este recomandată mai ales în zilele toride din timpul verii. Insă din păcate în România, din cauza prafului și a proastei intrețineri, multe mașini acumulează bacterii nocive în filtrul de polen și pe radiatorul de aer condiționat. Si nu de putine ori se intâmplă ca atunci cand dăm drumul la AC să simțim un miros neplăcut. Acel miros vine de la bacteriile nocive care trăiesc într-un mic univers propriu în filtrul de polen și consumă resturi de praf, polen, frunze și așa mai departe. Dacă ai copil, iți recomandăm să igienizezi instalația de aer o dată pe an dacă nu vrei sa-l predispui la boli de plămâni.
Spălarea și curățarea mașinii
Apariția unui copil în viața dumneavoastră schimbă multe din obiceiurile anterioare și aduce altele noi, și astea dintr-un singur motiv, cel mic trebuie protejat căci sănătatea lui este esențială la vârste fragede. Așa că inainte să vă plimbați cu el în mașină trebuie să o igienizați bine de tot. Curățați instalația de aer conditionat (AC), scoateți mirosurile neplăcute de țigări sau praf, curațati bine scaunele și bancheta ca să scapați de praf și de toate gunoaiele și alte depuneri de praf, lichide, celule moarte rămase pe ele și între ele. Mai mult, atunci când aveți copil, este recomandabil să spălați interiorul mașinii mai des decât de obicei.
Post A Comment:
0 comments: