Fiecare
șofer ştie că sistemul de iluminare al maşinii este unul din cele mai importante sisteme de siguranţă ale automobilului, funcţionarea corectă a acestuia fiind esenţială în trafic. Practic, nu ai voie să ieşi cu maşina dacă nu este în regulă ceva cu acest sistem.
Dacă sistemul de iluminare nu este întreţinut şi reglat cum trebuie, poţi pune în pericol viaţa ta, a pasagerilor şi a celorlalţi participanţi la trafic.
Iată in continuare la ce trebuie să fiți atenți:
- În primă instanţă trebuie verificat ca orice bec al sistemului de iluminare să funcţioneze la intensitatea corectă.
- Anumite modele de faruri reflectă lumina produsă de bec cu ajutorul unei oglinzi, care, după o utilizare îndelungată, se poate mătui, iar lumina reflectată nu mai este suficientă.
- Trebuie acordată o mare atenţie şi folosirii corecte a luminilor. În funcţie de încărcarea maşinii la fiecare deplasare, reglează nivelul de iluminare pe înălţime, astfel încât să nu deranjezi conducătorii auto ce vin din sens opus. De asemenea, foloseşte luminile de ceaţă doar atunci când condiţiile atmosferice o impun. Nu sunt rare cazurile când întâlnim în trafic maşini cu luminile de ceaţă aprinse atât în faţă, cât şi în spate, pe vreme senină, iar acestea pot fi foarte deranjante. Probabil ştii că, dacă circuli pe ceaţă deasă, nu trebuie folosită faza lungă şi uneori chiar şi cea scurtă trebuie oprită dacă autovehiculul are proiectoare de ceaţă. Ar fi bine să ai tot timpul în maşină un set de becuri de rezervă în autoturismul tău.
- Datorită utilizării autovehiculului pe drumuri cu denivelări, asemenea drumuri fiind in 99% din drumurile din Romania, un far reglat iniţial corect se poate decalibra şi astfel fasciculul de lumină este direcţionat în alt unghi decât cel corect. Chiar dacă lumina pare că este suficientă, decalibrarea unui far poate deranja participanţii la trafic şi de aceea trebuie luate măsuri, această calibrare putând fi rezolvată la service-uri auto. Preţurile nu sunt foarte ridicate pentru operaţiunea de reglare a farurilor şi variază în funcţie de
service-ul auto în care mergi. Durata operaţiunii nu este nici ea îndelungată şi poate varia de la câteva minute la maximum o oră, în funcţie de modelul maşinii. De aceea este recomandat să faci această operaţiune când sesizezi chiar şi cel mai mic semn că sistemul de iluminare nu mai este reglat în mod corect.
- In măsura posibilităților ar fi eficient să folosiți becuri cu descărcare, mai popular numite Xenon. Acest tip de becuri este de trei ori mai performant decât cel cu halogen, generând o vizibilitate imbunătățită, confort sporit și o fiabilitate net superioară. La acest tip de becuri, câmpul vizual este mai lung, fasciculul luminos al becului cu descărcare asigurând o vizibilitate până la mai mult de 100 metri. De asemenea, fasciculul luminos al acestui bec luminează mai bine marginea drumului, fapt care permite o anticipare mai bună a virajelor și mai ales o vizibilitate optimă asupra pietonilor și a celor două sensuri de mers.
Post A Comment:
0 comments: