Modele de lux

Bancuri cu soferi

Auto

Curiozitati auto

Navigation

Asigurarea RCA - modificarile din decembrie 2012

In Monitorul Oficial, Partea I, nr. 840, din 13 decembrie a fost publicat Ordinul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor nr. 22/2012 pentru modificarea si completarea Normelor privind asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule, puse in aplicare prin Ordinul presedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor nr. 14/2011 acesta intrand in vigoare de la aceeasi data.

Potrivit noilor reglementari, asiguratorul RCA  are obligatia de a solicita informatii suplimentare in cazul acelor vehicule pentru care se solicita asigurarea in vederea inmatricularii/inregistrarii in Romania.



Astfel, solicitantii vor prezenta dovada inregistrarii fiscale a vehiculului respectiv pe numele noului proprietar, precum si toate informatiile necesare pentru evaluarea riscului, conform propriilor criterii stabilite in tariful de prima. Ulterior, asiguratorul trebuie sa verifice corectitudinea informatiilor privind datele de identificare si tehnice ale vehiculului, precum si ale proprietarului/utilizatorului acestuia.

Referitor la vehiculele care se radiaza din circulatie, normele legale stabilesc ca prima de asigurare aferenta perioadei cuprinse intre data inceperii si data incetarii asigurarii RCA se calculeaza prin insumarea primelor lunare stabilite in tariful de prime al asiguratorului RCA, corespunzator numarului de luni intregi de asigurare cuprinse in perioada de valabilitate a asigurarii. Pana in 13 decembrie, orice fractiune de luna era considerata luna intreaga. Dupa aceasta data, noul Ordin CSA arata clar ca doar perioada mai mare sau egala cu 15 zile calendaristice se considera o luna intreaga.

Tot din 13 decembrie au crescut limitele de despagubire, adica acele sume maxime care pot fi primite din partea companiei de asigurari pentru persoanele prejudiciate.

Astfel, pentru pagubele materiale produse in unul si acelasi accident, indiferent de numarul persoanelor prejudiciate, limita de despagubire pentru accidente produse incepand cu anul 2012 va fi de 1.000.000 euro. Mai precis, plafonul a crescut cu 250.000 euro, intrucat in anul 2011, suma maxima era 750.000.

In ceea ce priveste plafonul pentru vatamari corporale si decese, inclusiv pentru prejudicii fara caracter patrimonial produse in unul si acelasi accident, indiferent de numarul persoanelor prejudiciate, acesta va fi de 5.000.000 euro pentru accidentele produse incepand cu anul 2012. Anul trecut, limita in astfel de accidente a fost de 3.500.000 euro.

Limite maxime de despagubiri sunt stabilite de actul normativ  in euro, insa vor fi calculate in lei, la cursul de schimb al pietei valutare la data producerii accidentului, comunicat de Banca Nationala a Romaniei.

Ordinul CSA publicat joi stabileste, de asemenea, ca aceste plafoane vor fi revizuite din 5 in 5 ani, in functie de evolutia indicelui european al preturilor de consum (IEPC).


Share

Post A Comment:

0 comments: